Przejdź do treści

Żywe kultury bakterii w jogurcie

 

Produkty nabiałowe takie jak jogurty, kefiry, czy maślanki są najlepszym źródłem wapnia najlepiej przyswajalnego przez nasz organizm. Dodatkowo posiadają gigantyczną dawkę dobrych kultur bakterii, które wspomagają naszą naturalną odporność i regulują pracę żołądka. 

Jak zrobić jogurt z żywymi kulturami bakterii?

żywe bakterie jogurtoweŻywność sprzedawana przez wiodących producentów zawiera mnóstwo soli, cukru, barwników i konserwantów, które w dużej ilości szkodzą naszemu zdrowiu. Tylko ekologiczne produkty są wolne od chemii i posiadają naturalne składy. Najzdrowsze są produkty nabiałowe ponieważ zawierają żywe bakterie jogurtowe. Są to zdrowe szczepy bakterii, które wspomagają działania obronne naszego organizmu i regulują pracę jelit. Aby samodzielnie wykonać jogurt, należy z mlekiem pasteryzowanym dokładnie wymieszać porcję żywych kultur bakterii i odłożyć w ciepłe miejsce na osiem, dziewięć godzin. Bakterie jogurtowe najlepiej i najszybciej się namnażają w temperaturze około czterdziestu stopni Celsjusza. Im dłużej będziemy produkt przetrzymywać w takich warunkach, tym bardziej kwaśny kefir uzyskamy. Na gęstość jogurtu wpływa mleko, które powinno być pasteryzowane i najlepiej aby zawierało przynajmniej dwa procent tłuszczu. Żywe kultury bakterii są sprzedawane w praktycznych saszetkach, które możemy nabyć w każdym sklepie z ekologiczną żywnością, oraz w niektórych sklepach zielarskich. Jedna porcja bakterii jogurtowych wystarcza na wyprodukowanie jednego litra gotowego produktu w postaci naturalnego jogurtu.

Samodzielne wykonanie produktu nabiałowego jest znacznie tańsze i zdrowsze niż zakupienie gotowych jogurtów czy kefirów. Saszetki bakterii mleczarskich nie należy dzielić na kilka zastosowań ponieważ ich zawartość starcza na jednorazowe zastosowanie.