Przejdź do treści

Zdrowy krem orzechowy

Jeżeli ciągle jemy to samo na śniadanie i kolacje, to nic dziwnego, że po pewnym czasie się nam to nudzi. Nawet jeżeli lubimy kanapki, to można je jeść na różne sposoby. Jednym z nich jest na pewno masło orzechowe, które idealnie do nich pasuje.

Jakie orzechy są najlepsze na masło?

krem na bazie nerkowca z dodatkiem kokosaOferta producentów past orzechowych jest naprawdę szeroka i stale się powiększa. Kiedyś były dostępne tylko pasty z orzeszków ziemnych, a dziś kupimy ich zdecydowanie więcej. Przede wszystkim dostępne są masła z orzechów laskowych, nerkowca, włoskich też pinii. Każde ma nieco inny smak, ale identyczną, płynną konsystencję. Jednakże to nie wszystko, gdyż dostępne są też masła z dodatkami, takimi jak kokos. Jest to co prawda nowość, ale szybko zyskuje na popularności. Krem na bazie nerkowca z dodatkiem kokosa jest dziś hitem w sprzedaży, ponieważ ma wyjątkowy smak i świetnie pasuje do wielu dań. Początkowo w sprzedaży były tylko klasyczne masła, ale z czasem wprowadzono ich różne wersje, które zyskały spore zainteresowanie. Kokosowe masło orzechowe jest ciekawym urozmaiceniem codziennej diety i głównie sięgają po nie osoby pragnące się zdrowo odżywiać oraz rodzice, którzy chcą dać swoim dzieciom coś pysznego i zdrowego, zamiast kupnych kremów czekoladowych z dużą ilością cukru. Tak naprawdę każdy może i powinien włączyć masło orzechowe do swojej diety, z pominięciem osób, które mają na nie uczulenie. W garści dowolnych orzechów znajduje się nawet sześćset kalorii, zatem wystarczy ich spożywać niewielką ilość.

Masła orzechowe dostępne na rynku są najczęściej produkowane z lekko podprażonych orzechów, gdyż dzięki temu mają one bardziej intensywny aromat i smak. Ponadto stają się też bardziej suche, dzięki czemu ławtwiej i szybciej jest je zmielić na pożądaną konsystencję.