Własna piwniczka na wino?

Piwnica jest zwykle jedynym miejscem w domu, w którym można przechowywać wino, o ile nie jesteśmy skłonni zainwestować w specjalistyczne szafki, które zapewnią temu trunkowi odpowiednie warunki. Piwnica zwykle spełnia je choć w części: wino powinno być przechowywane w temperaturze 10-14 stopni Celsjusza, przy poziomie wilgotności 70% i bez dostępu światła słonecznego.

Nawet jeśli nasza piwnica nie w pełni pasuje do powyższych wymogów, a my nie jesteśmy smakoszami wina, gotowymi dopasowywać ją do potrzeb trunku, to tyle wystarczy, aby przechowywać kilka butelek na bieżące zużycie. Osobiście nie polecam trzymania w niedostatecznie dobrych warunkach naprawdę dobrego wina lub trzymania jakiegokolwiek w takich okolicznościach przez długi czas. Jednak cień, chłód i wilgoć w piwnicy to dość, aby wstawić regał i położyć na nim zapasy na najbliższe spotkania z rodziną i przyjaciółmi, obiady, kolacje i chłodne jesienno-zimowe wieczory.

Obok wina można przechowywać inne alkohole oraz jedzenie, ale nie może być to nic o intensywnym zapachu, ponieważ łatwo wpłynie na smak i jakość trunku.

półka na wino