Urządzanie domowej spiżarni

Spiżarnia może stanowić wydzieloną część kuchni lub osobne pomieszczenie. Warto przeznaczyć na nią więcej miejsca nie tylko swobodnie zmieścić wszystkie zapasy i przetwory, ale również zadbać o lepsze warunki do ich przechowywania.

Wymagania stawiane dobrej spiżarni, tj. niską temperaturę (10-15 stopni Celsjusza), odpowiednie zaciemnienie, niską wilgotność i dobrą wentylację z powodzeniem może spełnić pomieszczenie w piwnicy lub zajmujące północną część domu.

Na wyposażeniu spiżarni koniecznie powinna znaleźć się odpowiednio duża ilość regałów o różnej wysokości półek, aby swobodnie zmieściły się na nich słoiki i weki różnej wielkości. Miejsce na podłodze mogą zajmować największe i najcięższe przedmioty, np. kosze orzechów, słoje nalewek czy worek z ziemniakami. Jeśli spiżarnia jest oddalona od kuchni, warto trzymać w niej koszyk, który pozwoli zabrać jednocześnie kilka słoików.

Przetwory powinny zostać jasno pogrupowane lub opisane, aby znalezienie właściwego nie zajmowało wiele czasu. Opisywanie każdego słoika z osobna, choć rezultat wygląda ładnie, jest pracochłonne, dlatego lepiej postawić na tabliczki lub karteczki przyczepione do półek i podające nie tylko zawartość (która może być trudna do odróżnienia w przypadku np. soku z wiśni i malinowego), ale też rok produkcji.

Spiżarnia to miejsce dobre nie tylko na przetwory i zapasy, ale także na wino. Warto pomyśleć o osobnym stojaku, na którym znajdzie się kilka butelek, dzięki czemu w domu nie zabraknie odpowiedniego trunku na różne okazje.

przetwory w spiżarni