Przejdź do treści

Niszczenie form wegetatywnych i przetrwalnikowych bakterii

Drobnoustroje znajdują się wszędzie – na powierzchniach użytkowych, na jedzeniu, w powietrzu, wodzie. Większość mikroorganizmów to saprofity, które nie zagrażają w żaden sposób człowiekowi i nie wywołują żadnych chorób. Taka saprofityczna flora znajduje się np. na skórze człowieka, błonach śluzowych, w jelitach i wielu innych miejscach.

Środki chemiczne wykorzystywane w dezynfekcji

dezynfekcja warszawaTrzeba jednak pamiętać o tym, że drobnoustroje to nie tylko saprofity. Jest też wiele bakterii, wirusów, grzybów, które mogą wywołać chorobę. Najwięcej takich mikroorganizmów znajduje się w szpitalach, ośrodkach zdrowia, czyli wszędzie tam, gdzie pojawiają się osoby chore. Właśnie dlatego w takich miejscach należy przeprowadzać regularną dezynfekcję. Do mycia powierzchni wykorzystuje się środki, które mają za zadanie zwalczyć formy wegetatywne drobnoustrojów. Oczywiście dezynfekcja warszawa nie jest tym samym co sterylizacja, która zachodzi w autoklawie i niszczy wszystkie formy bakterii. Bakterie mogą występować nie tylko pod postacią wegetatywną, ale też mogą stworzyć przetrwalniki, które jak sama nazwa wskazuje, pomagają im przetrwać w trudnych warunkach. Jak na razie nie ma środka dezynfekcyjnego, który niszczyłby wszystkie rodzaje przetrwalników. Jednak już samo zniszczenie form wegetatywnych ma olbrzymie znaczenie. Najczęściej pozostawia się środek dezynfekujący na danej powierzchni przez co najmniej kilka minut.

Wszystko po to, by zniszczyć nie tylko bakterie, ale też grzyby oraz wirusy. Jest wiele środków wykorzystywanych do dezynfekcji. Ostatnio bardzo popularna stała się chlorheksydyna, która niszczy bakterie, a nie jest niebezpieczna dla skóry i błon śluzowych człowieka. Czasami stosuje się też takie środki chemiczne jak jodyna, woda utleniona (nadtlenek wodoru) czy formaldehyd.