Komora garownicza pozwala na wyrastanie ciasta

Do produkcji chleba w piekarni wykorzystuje się drożdże, które sprawiają, że wyrobione ciasto pod wpływem ciepła zwiększa swoją objętość. Aby była możliwość przeprowadzenia tego procesu potrzebne jest pomieszczenie, które zapewni odpowiednie warunki. Jego rolę spełnia komora garownicza, która jest niezbędnym wyposażeniem każdej piekarni.

Odpowiednie parametry do rozrostu ciasta

garownie piekarniczeKomora garownicza zapewnia utrzymanie odpowiedniej temperatury i optymalne warunki wilgotnościowe. Parametry te są potrzebne do uzyskania optymalnych warunków do rozrostu ciasta. Komory wytwarzane są w całości ze stali nierdzewnej, więc są bezpieczne przy kontakcie z żywnością. Ich budowa sprawia, że garownie piekarnicze charakteryzują się wysoką trwałością. Wygodny panel sterujący sprawia, że z łatwością można ustawić żądane parametry garowania. Wpływa to na zwiększenie aromatu produkowanego pieczywa oraz polepszenie jego smaku i wyglądu. Garownie Piekarnicze produkowane są w różnych wariantach, więc z łatwością dostosują się każdej przestrzeni użytkowej w piekarni. Izolowane są warstwą pianki poliuretanowej, dzięki czemu ciepło zgromadzone w środku komory garowniczej nie uchodzi na zewnątrz. Przekłada się to na utrzymanie stałych parametrów w cyklu produkcyjnym. Komora garownicza może być elementem pełnej linii produkcyjnej w piekarni. Idealny rozrost ciasta odbywa się dzięki precyzyjnemu generatorowi pary z regulacją wydajności. Cyrkulacja powietrza w komorze wytwarzana jest za pomocą wentylatorów umieszczonych w dolnej części stalowej obudowy agregatu garowniczego. Dzięki takiemu rozwiązaniu uzyskujemy jednolite garowanie i optymalną jakość pieczenia.

Podsumowując, garownie piekarnicze są potrzebnym urządzeniem w każdej piekarni. Wykonane są ze stali nierdzewnej zapewniającej łatwe utrzymanie czystości oraz wieloletnią, bezawaryjną pracę. Przeszklone drzwi pozwalają na bieżąco obserwować stan rozrostu ciasta w komorze.